Känn dig säker med nivåvakt

nivavakt

Tänk om det skulle gå fel med din vattenpump, eller om det på annat sätt skulle finnas risk för att vatten översvämmade ditt hus, din husvagn eller båt. En nivåvakt kan ha många olika användningsområden, men syftet är alltid detsamma. Att sätta stopp i tid för otrevliga överraskningar.

Beroende på användningsområde och vilken typ av nivåvakt som du letar efter, finns det naturligtvis olika stoppvärden. Funktionen är dock densamma. Vid en viss nivå sker ett tillslag. Då det börjar bli för hög vattennivå slår alltså nivåvakten ifrån din vattenpump, eller vart du nu har din vakt. Om vattennivån är för låg kommer den också att slå ifrån.

Att vattennivån är för låg eller för hög indikerar på att något är fel i systemet, och istället för att riskera en brand eller översvämning slår systemet ifrån. Lite samma tanke som att ha en brandvarnare. Sannolikheten att något händer är inte jättestor, men när det händer kommer du att vara oerhört tacksam att du har tagit det säkra före det osäkra.

Det används också ofta i båtar vid länspumpen. En sådan anordning gör att länspumpen per automatik startar och stoppar när länsvattnet i kölsvinet sjunker och stiger. Istället för att behöva oroa sig, och manuellt kontrollera saken hela tiden när man åker båt, kan man slappna av och bara njuta av stunden.

Normalt är det annars olika typer av nivåvakter som kan användas i de flesta vätskor, bara behållaren är av rostfritt stål. De kan monteras på alla möjliga ledder och ställen utifrån det behov som finns från konsumenterna.

Nivååvakterna styrs av elektricitet och kan likställas med flottörvakter, som kanske är ett vidare känt begrepp bland den breda massan. Kort och gott är det en försäkring för dig själv, för att slippa otrevliga överraskningar där vatten eller brand är inblandad. Att komma hem efter en dag på jobbet till en översvämmad hall känns inte som ett alternativ när det så enkelt går att undvika.